!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#14 Jocurile pe calculator pot avea și beneficii pentru adolescenți. Care sunt acelea?

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Probabil știi și tu deja că una dintre cele mai răspândite activități printre copiii ajunși la vârsta adolescenței, sunt jocurile pe calculator. Poate e vorba despre jocuri cu mașini, sport, împușcături sau strategii, ai văzut și tu că sunt momente când copilul parcă nu mai are nevoie de nimic, nici de mâncare, nici de apă, nici să meargă la baie, ar sta încontinuu la calculator.

Vorbesc deseori cu părinți care vin la mine și se plâng de lucrurile astea iar eu le pun o întrebare simplă: Care sunt beneficiile copilului pentru că se joacă acest joc? Părinții stau de obicei așa șocați câteva secunde și îmi răspund direct: Beneficii? păi evident că nu este niciun beneficiu. Sunt doar dezavantaje. Pierde timpul, nu citește, nu învață, își strică ochii și așa mai departe. Asta este deobicei convingerea părinților. Că jucatul pe calculator este o pierdere de vreme care nu ajută copilul cu nimic. Apoi în continuarea discuției eu vin și le arăt și cealaltă parte a monedei și le spun că jocurile pe calculator pot avea multe beneficii, pot pregăti copilul adolescent pentru vârsta maturității. Iată de ce spun asta. Jocurile în general sunt gândite de experți în motivație și sunt construite ca jucătorul să rămână cat mai mult timp în acel joc. Și ce abilități antrenează aceste jocuri în copii?

1. Perseverență și ambiție: gândește-te că ești într-un joc și trebuie să treci un anumit nivel pentru a primi o recompensă. Ei bine jucătorul încearcă o dată, de două, de trei ori și așa mai departe până reușește să treacă acel nivel și să primească recompensa. Odată antrenat acest obicei copilul va face asta și în viața reală. Poate nu va fi un campion la tenis din prima dar va încerca încă odată și înc-o dată până va reuși. La vârsta mai mare, poate nu avea succes cu prima afacere dar va continua până va reuși. Cred că începi să înțelegi ceea ce vreau să spun.

2. Jocurile antrenează răbdarea: într-un joc de obicei scopul este să pleci dintr-un punct și să ajungi într-un alt punct obținând niște recompense pe parcurs. E bine, ce înțeleg copiii din asta este că e nevoie de timp și de muncă, în cazul ăsta, joacă, pentru a ajunge unde îți dorești. Gândindu-ne la viața de zi cu zi, copii înțeleg că nu totul li se cuvine și că este nevoie să depună efort și să aștepte o perioadă de timp până să poată să-și ia o anumită recompensă cum ar fi o diplomă la engleză sau până se învețe programare sau până să devină un sportiv de succes.

3. Jocurile antrenează gândirea creativă, gândirea de tip out of the box: probabil ai observat și tu că evoluția societății umane se bazează pe oamenii care au reușit să facă lucrurile altfel, într-un mod diferit, și care să ne ușureze viața. Avionul, mașina, becul sau calculatorul sunt invenții ale unor minți nu neapărat mai inteligente decât a altora dar cu siguranță mai creative. Jocurile de strategie, de exemplu, obișnuiește jucătorul se găsească moduri creative de a-și forma o armată, de a crește sau de a cuceri în oraș. Toate aceste abilități sunt de fapt niște obiceiuri care odată antrenate vor fi folosite de copil în oriceea ce vor avea de făcut.

Pe lângă abilitățile de mai sus, jocurile pot antrena și alte abilități în copii: responsabilitatea, capacitatea de a gestiona echipe, gestionarea resurselor, și în viața reală mă refer la bani, job și așa mai departe.

Sper că am reușit să te fac să vezi și cealaltă parte a monedei când vine vorba de jocurile pe calculator. Evident că, chiar dacă au și beneficii, nu este despre a exagera cu ele, nu este despre a nu mai mânca, a nu mai dormi, a nu mai merge la toaletă din cauza jucatului pe calculator. Acolo poate fi o altă problemă despre care am discutat în articolele anetrioare.

Așa că astăzi ai învățat un lucru important și anume că jocurile pe calculator pot avea și multe beneficii și pot antrena anumite abilități în copii cum ar fi răbdarea, ambiția, perseverență, creativitate și așa mai departe. Te-ai fi gândit până acum la această perspectivă?

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol. Urmărește-ne pe FACEBOOK. Urmărește-ne pe INSTAGRAM. Subscribe pe YOUTUBE. Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.


103 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page