!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page
Poza scriitoruluiRăzvanC

#5 Cele 3 comportamente care distrug sau îmbunătățesc relația părinte-copil

Salutare dragă părinte! Nu știu câți ani are copilul tău acum dar la un moment dat va ajunge la vârsta adolescenței, dacă nu cumva a făcut-o până acum. Și poate simți deja ce înseamnă această vârstă sau poate ai o teamă legată de ce va urma când copilul tău va crește. E în regulă! O să vezi imediat care este de fapt provocarea.

Adolescenții sunt o categorie aparte, într-adevăr, și foarte mulți părinți mă sună și îmi spun că nu se mai înțeleg ai lor copii, că adolescentul se poartă ca un străin, că face doar ce vrea el și așa mai departe. Aproape întotdeauna aceste simptome sunt identice și știu ce urmează părinții să-mi zică.

Ce se întâmplă mai exact? Până la 11, 12 ani copiii petrec foarte mult timp pe lângă părinți, primesc sprijin de la ei, primesc sfaturi, părintele oferă și copilul primește. Ei bine, de pe la 12, 13 ani situația se schimbă. Copiii devin din ce în ce mai independenți. Nu mai vor să fie ajutați așa ușor, nu mai vor `să stea de mânuță cu părintele` și nu mai acceptă sfaturi. Încep să facă lucrurile în felul lor, în stilul lor. La această vârstă încep să experimenteze viața, să vadă ce pot face, ce nu pot face, ce este bine, ce este rău sau ce merge și ce nu merge. Își fac prieteni, se ceartă, începe să piardă nopțile, să stea pe afară și da chiar și să guste dintr-o bere sau să tragă un fum dintr-o țigară. Pe de altă parte părintele încă este obișnuit cu comportamentul de tip dădacă iar în perioada adolescențeicopilului părintele se simte respins, lăsat deoparte, și chiar așa este. Tu cum te simți? Mai mult de atât, părintele începe să-l bombardeze pe adolescent cu sfaturi de viață: ai grijă cu cine stai, nu bea, nu fuma, și așa mai departe. Adolescentului îi intră pe ureche și iese pe alta pentru că el este în perioada de experimentare. Vrea să vadă cum este, să simtă pe pielea lui. Până la urmă toate eșecurile pe care le are în adolescență îi dau lecții și îl fac un om mai puternic la maturitate.

Problema cea mai mare este următoarea: părintele nu acceptă ca a lui copil să experimenteze și nici nu-l înțelege când are vreun eșec, iari de aici relația, ușor, ușor se rupe. Adolescentul fuge de părinte, părintele după el și așa mai departe și știi deja, probabil, cum se întâmplă lucrurile.

Vreau să punctez două lucruri pe care e nevoie să le faci ca să menții sau să recapeți o relație frumoasă cu copilul tău adolescent.

1. Lasă-l să experimenteze. Asta înseamnă să stea pe afară până târziu, să iasă cu ce prieten vrea el, să meargă la petreceri, etc.

Și

2. Înțelege-l. Înțelege-l că experimentând poate să greșească. Da, poate într-o seară va bea prima bere sau va fuma prima țigară. Fii acolo lângă el ascultă ce are de zis și nu spune nimic. Știi deja că sutele de sfaturi de viață pe care i le-ai dat continuu nu au fost neapărat ascultate. Fă lucrurile și altfel și vezi ce se schimbă.

Aceste două tehnici: lasă-l să experimenteze și înțelege-l combinat cu exemplul prin care i-l dați voi ca familie copilului îl vor face să nu o ia pe căi greșite. Bănuiesc că știi oricum că nu va funcționa dacă-i spui adolescentului tău să nu fumeze în timp ce tu aprinzi țigara. Nu funcționează așa. Arată-i tu prin puterea exemplului.

Astăzi învățat trei lucruri importante care stau la baza unei relații împlinite părinte adolescent. Lasă-l să experimenteze, înțelege-l și arată-i ce e bine prin puterea exemplului. Introdu-le ușor, ușor, în viața ta și vezi ce se schimbă. Lucrurile nu vor funcționa bine din prima dar pe măsură ce le aplici o să vezi că ceva o să se schimbe.

Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest acest articol către comunitatea ta de părinți și să ne dai un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți.

Pe data viitoare!


 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page